Börja spela fotboll

Fotbollen är världens största sport. I dagens samhälle är det inte bara en sport utan en industri som omfattar miljardtals kronor och sysselsätter en mängd människor på heltid. En av de stora anledningarna till detta är att det är så fruktansvärt roligt att spela fotboll. Farten i kombination med kontrollen och de stora ytorna man får springa på gör att spelet är öppet och att det finns utrymme för fina individuella prestationer i kombination med ett väl utvecklat lagspel. I Sverige idag så är det dock mer eller mindre ansett att om man inte börjat spela senast runt 12-13 års ålder så är det för sent. Detta är inte fallet och i den här artikeln kommer vi att förklara varför man kan börja spela fotboll långt senare, vad det kan ge och vad man kanske bör tänka på.

Olika nivåer

Man ska ha med sig att fotboll spelas på en mängd olika nivåer i Sverige. Har man ambitionen att börja spela fotboll för att det helt enkelt är kul så ska man ha med sig att även om man tycker att man är dålig så kan man alltid till exempel börja i en korpliga. Korpen är fotboll utanför de officiella divisionerna och här finns det plats för alla. Fokus ligger på att ha kul och ofta har man max en eller två träningar i veckan. På grund av de många olika nivåerna av mer eller mindre organiserat spel inom svensk fotboll finns det också goda möjligheter för den som drivs av utveckling att lära sig mer och hela tiden bli bättre och kunna avancera till bättre lag. Att börja spela fotboll sent kan, utöver spelglädje, ge en fantastisk gemenskap och känslan av att vara en del av ett lag, vilken är svårslagen.

Att tänka på

Om man börjar spela fotboll sent i livet är det en del saker man bör tänka på. För det första bör man ha en bild av sin fysiska form och anpassa sitt spel efter den. Det är väldigt dumt att satsa alldeles för hårt, med konsekvensen att bli skadad för att man lurar sig själv att ens kropp är lika spänstig och flexibel som i ens yngre dar. Vill man bli duktig är en av de första sakerna man måste lära sig att hitta sin position på planen. Att därför titta mycket på fotboll och analysera spelet kommer att göra att man snabbare känner att man kommer in i det hela.